Citlivost zubů - jak ji zvládnout? Zdraví a wellness
Sdílet

Zkoumání příčin citlivosti zubů

Je tomu tak, jako by ani nepřicházelo v úvahu, že by vám zubní pasta někdy mohla způsobit nepohodlí. Ale právě moment, kdy si čistíte zuby a cítíte ostrou bolest, může být prvním varovným signálem, že se s vašimi zuby nelaskave zachází citlivost. To je nestvůra, která se skrývá v ústech mnoha z nás a která si často bere na paškál naši lásku ke kávě, červenému vínku nebo ledově studené limonádě. Tato část našeho článku vás provede možnými příčinami tohoto nevítaného návštěvníka.

Pokud se jedná o citlivost, existuje celá řada důvodů, proč by se mohla objevit. Je možné, že jste si při čištění zubů byli příliš tvrdí nebo jste používali tvrdý kartáček - to může vést k opotřebení zubní skloviny a tím k odhalení zubních krčků. Dokonce i kyselé potraviny a nápoje mohou opotřebovat zubní sklovinu. Pokud zjistíte, že vaše citlivost je způsobena něčím takovým, je nejlepší volbou pravidelná návštěva zubního lékaře a změna stravovacích návyků.

Přístupy k úlevě od citlivosti zubů

Představte si, že si dáte to první ranní šálek kávy a místo probouzejícího hřejivého pocitu, který vás obvykle provází do vašeho pracovního dne, cítíte bodavou bolest. To je nejen nepříjemné, ale i zcela zbytečné. Existují různé způsoby, jak tuto citlivost zmírnit, a my vám můžeme pomoci najít ten pravý pro vás.

Existuje mnoho výrobků na trhu určených pro lidi trpící citlivostí zubů. Od speciálních zubních past a ústních vod až po žvýkačky, které údajně pomáhají zmírňovat citlivost zubů (ačkoli bychom je raději nepovažovali za zázračný lék). Stojí za to vyzkoušet některé z těchto produktů a zjistit, které pro vás fungují nejlépe.

Citlivost zubů a strava

Snažíte se jíst zdravě, jak jen to jde, ale stále se vás drží citlivost zubů? Možná je na čase podívat se na to, co jíte z jiného úhlu. Ačkoli je pravda, že kyselé potraviny a nápoje mohou vést k citlivosti zubů, existuje také řada potravin, které mohou pomoci předcházet tomuto nepříjemném jevu.

Určité potraviny, zejména ty, které jsou bohaté na vápník a fosfor, mohou pomoci posílit vaše zuby a čelit příčinám citlivosti. Mezi tyto potraviny patří mléčné produkty, ořechy, semená, tmavě zelená zelenina a maso. A samozřejmě nezapomeňte na dostatečné pití, které je základem správné ústní hygieny.

Domácí léky na citlivost zubů

Jelikož se mě každý den ptáte na můj profesionální postoj k různým domácím léčbám, do dnešního článku jsem pro vás zahrnula také tento prvek. Přestože bych vás vždy povzbuzovala k návštěvě lékaře, pokud máte jakékoli zdravotní potíže, vím také, že mnoho z vás má rádo přirozené a přístupné léky, které můžete vyzkoušet doma. A tak vám nyní nabízím několik možností, které se v těchto situacích osvědčily.

Například má se za to, že jedlá soda pomáhá neutralizovat kyselost v ústech, což může být užitečné pro osoby trpící citlivostí zubů. A muškátový oříšek? Tento malý zázrak by mohl fungovat jako přírodní dezinfekce a zklidnění citlivých zubů. Za vyzkoušení stojí i další ingredience, jako jsou kokosový olej, zázvor nebo hřebíček.

Odborník na zuby jako poslední záchrana

Závěrem chci zdůraznit, že ačkoli je naše snaha o samostatné vyřešení problému obdivuhodná, někdy je nejlepší obrátit se na odborníka. Pokud jste vyzkoušeli všechno a váš problém s citlivostí zubů persistuje, je nejvyšší čas navštívit zubního lékaře.

Vždy mám smíšené pocity, když mířím do zubní ordinace, ale opravdu je pravda, že nikdo jiný neumí lépe porozumět a léčit vaše zuby než profesionál. Vaši zubní lékaři mají k dispozici mnoho nástrojů a technik, které mohou pomoci zmírnit citlivost vašich zubů, včetně speciálních fluoridových gelů, pojišťovacích plánů zubů nebo cílených procedur.

Moje osobní zkušenost s citlivými zuby

A nakonec, s 40% šancí, se z vás stane ten šťastlivec, který se dočká mé osobní zkušenosti na toto téma! Ano, moji milí, i já, Jarmila, jsem trpěla citlivostí zubů. Bylo to období, kdy jsem zbožňovala alespoň tři šálky kávy denně a ledové limonády mi nedělaly příliš dobře. Ale dovolte mi podělit se o mou cestu!

Přesně si pamatuji ten den, kdy jsem si poprvé koupila zubní pastu pro citlivé zuby - tu nejdražší v obchodě, protože kdo by šetřil na svých zubech, že? Nevím, zda to byla reálná změna, nebo placebo efekt, ale už po prvním použití jsem cítila úlevu. Tak z toho plyne první poučení - investovat do správných produktů se vyplatí!

Dalším krokem byla návštěva u zubního lékaře. Můj zubní lékař je skvělý, a i když nikdy nebudu říkat, že se těším na návštěvu, vždy mi poskytne nejlepší péči. Doporučil mi některé z výše uvedených tipů a pomohl mi pochopit, co způsobuje mou citlivost.

A pak byla strava. Bylo obtížné omezit moji lásku ke kávě a jiným kyselým nápojům, ale nakonec jsem zjistila, že to stojí za to. Zjistila jsem, že čím více se snažím jíst vyváženě, tím lepší se cítí moje tělo - a to i moje zuby. Takže poslední rada od Jarmily - pečujte o své tělo celkově a vaše zuby vám poděkují!

Jarmila Kovaříková

Jsem stomatoložka s více než dvacetiletou praxí. Vystudovala jsem Lékařskou fakultu v Hradci Králové, poté jsem se specializovala na stomatologii a dnes mám vlastní ordinaci. Moje práce je mým koníčkem, ráda pomáhám lidem a zlepšuji jejich úsměvy. Kromě toho ráda píšu články a blogy o péči o zuby a ústní hygienu.

Napsat komentář